keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Hengen voitto aineesta, tavallaan

Tässäkin maassa on havaittavissa nouseva trendi nimeltä biohakkerointi. Maailmalla on jo useamman vuoden ajan tunnustettu, että erilaiset biofeedback-laitteet, jotka käytännössä mittaavat elimistön toimintaa ja antavat siitä palautetta sellaisessa muodossa jossa se on helposti havaittavissa ja käsiteltävissä, ovat hyödyllisiä. Usein käytetty esimerkki on meditoinnilla aikaan saatu mielen rauhoittuminen verrattuna mielen rauhoittamiseen aivoaaltoskannerin kanssa, joka kertoo täsmälleen milloin päivätietoisuutta riivaavista beta-aalloista on päästy eroon. Minulla ei ole tarvittavia resursseja kalliiden mittalaitteiden hankkimiseen. Siispä pelaan edelleen puntarin, mittanauhan ja treeni- ja ruokapäiväkirjojen avulla. Niiden lisäksi harjoittelen kehoni kuuntelemista ja ajatuksieni tarkkailua, kumpikaan ei ole aivan helppoa eikä kovin nopeaa. Näiden "luomumenetelmien" etu on kuitenkin se, että ne ovat ilmaisia ja aina käytettävissä. Keho on miljoonien vuosien evoluution tulos ja se on taitava pysymään hengissä. Se osaa kertoa tarpeistaan sekä ylläpitää ja korjata omaa toimintaansa. Kunhan annamme sen tehdä mitä sen on tarkoituskin tehdä.

Qigong (kiinalainen aamuvoimitelu, joidenkin mukaan) perinteessä puhutaan siitä miten liika ajattelu on patologinen tila, jossa riittävästi käsitteellisen ajattelun pauloihin joutunut ihmispolo menee niin lukkoon, ettei hänellä ole enää kokemuksia joita ajatella, vaan hän ajattelee ajatuksiaan. Siitä taas seuraa se, että keho ja ympäröivä maailma jäävät soittelemaan toista viulua. Elämä muodostuu omien pelkojen, toiveiden ja ties minkä jahtaamiseksi ja vatvomiseksi. Keho yrittää kertoa mitä maailmalla tapahtuu, mutta se ei pääse läpi. Pää on niin täynnä ajatuksia, ettei sinne mahdu mihinkään väliin enää viestejä mistään muualta.

Mikään mitä kehossa tapahtuu ei tapahdu ilman että se vaikuttaa mieleen ja toisinpäin. Ajan kuluessa meille muodostuu sekä liikkumis- että ajattelutapoja, jotka ovat joko hyviä tai huonoja oman hyvinvointimme kannalta. Huomaatko joskus käyttäväsi sanontoja "tämä on juuri minun tuuriani" tai "aina mulle käy näin". Onko koko maailma liittoutunut sinua vastaan, vai voisiko olla, että joku paljon lähempänä oleva mutta näkymätön tekijä vaikuttaa kokemuksiesi laatuun? Itse olin joskus nuorempana kova potkimaan, harjoittelin Han Moo Do -nimistä korealaista kamppailulajia, olin notkea ja nopea verrattuna nykyiseen tilanteeseen. Olen käyttänyt ikää ja parin vuoden takaista jalan murtumista tekosyynä sille, ettei tossu enää nouse. Toisin sanoen: tekosyynä sille ettei enää tarvitse venytellä ja lenkkeillä.

Mikä se mystinen itämainen tekniikka sitten on, jolla olen päässyt sekä liikkumis- että ajattelutapojeni jäljille. Graalin malja, jonka avulla voi antaa kyytiä stressille, vähentää ylimääräistä lihasjännitystä ja ohjata ajatukset puutuneista uristaan kohti raikkaita tuulia ja uusia mahdollisuuksia? Viimeaikoina se on ollut kävely. Kun valo ja lämpö lisääntyvät on mukava kävellä. Kävellessään voi aloittaa yksinkertaisesti tunnustelemalla miltä jaloissa tuntuu kun kävelee. Tarkoitus ei ole ohjata kävelyä johonkin tiettyyn muotoon, vaan ainoastaan tiedostaa se millaista palautetta jalat antavat kun niitä käyttää. Keskity jalkoihin niin kauan kuin pystyt ja kun keskittymisesi herpaantuu, huomioi mitä ajattelet silloin kun alat ajatella jotain muuta kuin sitä mikä milloinkin on käsillä. Ennen pitkää alat huomata ne asiat, jotka päässäsi pyörivät silloin kun ajatukset ovat "tyhjäkäynnillä". Siitä on mahdollista aloittaa inventaario, onko tämä ajatusmalli tarpeellinen? Edistääkö tämä niitä tavoitteita, joita minulla elämässäni on? Tekeekö tämä toimintamalli minusta onnellisemman, vai painaako se selän kumaraan ja saa jalat tuntumaan raskailta.

Kaikkeen mitä elämässä tapahtuu ei ole aina mahdollista vaikuttaa, mutta joskus on hyödyllistä käyttää hetki ihan vain olemassaoloon. Laskea hetkeksi odotuksiaan ja huomata että jokaisella on paljon enemmän sietokykyä ja sisäistä voimaa kuin ensialkuun ajattelisi, kun velkojat kolkuttavat ovea ja systeemi sortaa pientä ihmistä.

Iloista kevättä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti