torstai 27. helmikuuta 2014

Kuudes päivä

Liikkuvuus on parantunut, kyykkyyn pääseminen on helpompaa, mutta siitä nouseminen on varsinkin pidemmän istunnon jälkeen edelleen hankalaa. Tänään kävin pitkästä aikaa seinäkiipeilemässä, lisääntynyt lonkkanivelen liikkuvuus ja tietysti se että painoni on viime aikoina pudonnut (aloitin pari viikkoa sitten toisenkin projektin) helpottivat kiipeilemistä. Jo jonkin aikaa silloin tällöin kenkutellut vasen polvikaan ei inahtanutkaan koko puolentoista tunnin kiipeilyn aikana.

Tässä vaiheessa tosin tulee mieleen, että noinko nopeasti liikkuvuus todella lisääntyy. Olen harjoitellut ahkerasti puoli tuntia päivässä joka päivä kuuden päivän ajan. Periaatteessa se on mahdollista, varsinkin kun en aloita nollasta, vaan taustalla on monen vuoden urheilu, josta suuri osa ajoittui sattumalta kasvuikään.

Huomasin myös, että lihasvoima on palautunut vamman jälkeen melko hyvin. Uskoisin, että jos vain jaksan harjoitella, saatan jopa saada palautettua ponnistusvoiman entiselleen. Nilkan liikkuvuus on edelleen ongelma, mutta koska nyt harjoitetaan liikkuvuutta, ajattelin lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja kohdistaa osan venytyksestä nilkkaniveleen. Kun venytys kestää yli minuutin, se alkaa kohdistua nivelkapseliin ja muihin nivelen tukirakenteisiin. Päivittäinen venytys taas aktivoi myös hermostoa ja opettaa kehon sallimaan enemmän liikettä.

Sillä on todella suuri vaikutus liikkuvuuteen, miten paljon kuvittelee voivansa liikkua. Jos ajattelee suoriutuvansa vain riskittömästä perusliikkumisesta, niin luultavasti se on totta. Jos ajattelee pystyvänsä liikkumaan haastavilla tavoilla ja monipuolisesti, sekin lienee totta. Hermoston kannalta monimutkainen liikesarja ja yksinkertainen liikesarja ovat samanarvoisia.
Olemme olentoja, jotka on luotu liikkumaan. Ensimmäisinä elinvuosinamme kokeilemme tapoja liikkua, hankimme omat tapamme yrityksen ja erehdyksen kautta. Myöhempinä elinvuosina totutut tavat leimaavat käytöstämme enemmän, mutta siitä huolimatta kykymme oppia uutta ja sopeutua on olemassa.

Kun harjoituksen vaikutukset alkavat näkyä, tässä alkaa kehkeytyä suuria suunnitelmia. Mitä muuta voisi kehittää sillä, että harjoittaisi jotain yksinkertaista asiaa päivittäin riittävän kauan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti